Τραυλισμός σε παιδιά και εφήβους
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Ο τραυλισμός αποτελεί διαταραχή στη ροή της ομιλίας του ατόμου. Χαρακτηριστικά του τραυλισμού είναι η επανάληψη φθόγγων, συλλαβών, λέξεων, η επιμήκυνση φθόγγων και το μπλοκάρισμα ομιλίας.
Η αναπτυξιακή μορφή της διαταραχής αποτελεί τη συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή τραυλισμού.
Εμφανίζεται μεταξύ της ηλικίας των 2,5-5 έτη. Περίοδος όπου ο λόγος και η ομιλία αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.
4/5 παιδιά που τραυλίζουν θα ανακάμψουν, ενώ το 1/5 θα συνεχίζει να τραυλίζει και στην ενήλικη ζωή. Συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και είναι πιο σύνηθες σε αγόρια από κορίτσια.
Το 5% των παιδιών ξεκινούν να τραυλίζουν στην προσχολική ηλικία και το 1% συνεχίζει να τραυλίζει στην ενήλικη ζωή.
Καλύτερη πρόγνωση με περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν από τον τραυλισμό
έχουν τα παιδιά που:
- Δείχνουν ήδη σημάδια βελτίωσης
- Δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό τραυλισμού
- Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ή δεν ανησυχούν για την ομιλία τους
- Δεν έχουν άλλες δυσκολίες με την ομιλία τους
- Δεν έχουν υψηλές γλωσσικές ικανότητες
- Τραυλίζουν για λιγότερο χρονικό διάστημα του ενός έτους
- Οι γονείς τους δεν ανησυχούν για τον τραυλισμό του παιδιού τους
Το κέντρο μας, Έχω Λόγο, είναι από τα λίγα κέντρα στην Ελλάδα με εξειδίκευση στον τραυλισμό και το ιδανικό μέρος για να απευθυνθείτε για οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα ή απορία που μπορεί να έχετε. Μάθετε περισσότερα για τους θεραπευτές μας στο προφίλ μας.
Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν τα αίτια να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και δεν είναι σαφή. Οι κυριότεροι παράγοντες πυροδότησης τραυλισμού είναι:
1.Κληρονομικότητα. Συχνά συνυπάρχουν άτομα με ιστορικό τραυλισμού στον ευρύτερο
οικογενειακό κύκλο του παιδιού.
2. Νευρολογική δυσλειτουργία.
Η νευρολογική οργάνωση του μηχανισμού ομιλίας και η ανάπτυξη του λόγου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση του τραυλισμού. Και η ευαίσθητη φύση του ψυχισμού ενός παιδιού, με τις περιβάλλουσες συνθήκες ζωής να προσθέτουν περαιτέρω πολυπλοκότητα.
3. Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν νευρογενή επίκτητο τραυλισμό μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ψυχογενή επίκτητο τραυλισμό μετά από κάποιο τραυματικό επεισόδιο.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ορισμένα μπορεί να εμφανίσουν αναπτυξιακό τραυλισμό – μια διαταραχή του λόγου κατά την οποία η ροή της συζήτησης παρεμποδίζεται από διακοπές όπως η συχνή επανάληψη των λέξεων ή συλλαβών.
Ο γονέας για να μπορέσει να το αντιληφθεί θα πρέπει να παρατηρήσει την συμπεριφορά του παιδιού. Ορισμένες από τις συμπεριφορές που θα πρέπει να παρατηρηθούν:
Βασικές συμπεριφορές:
- Επαναλήψεις ήχων, συλλαβών ή και λέξεων (ει…ει… είμαι καλά).
- Μπλοκαρίσματα (π…αγωτό).
- Επιμηκύνσεις (σσσυγγνώμη).
Δευτερεύουσες συμπεριφορές:
- Εκφράσεις προσώπου
- Κλείσιμο ματιών
- Κίνηση κεφαλιού
- Πίεση των χειλιών μεταξύ τους
- Κινήσεις του κορμού ή των άκρων (χτύπημα χεριού)
- Παρεμβολές λέξεων
- Αποφυγή λέξεων
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι συχνά επιρρεπή σε περιστασιακές υστερήσεις στην ανάπτυξη της ομιλίας τους.
Με τον όρο φυσιολογική δυσροή αναφερόμαστε στο φαινόμενο δυσροής κατά την αναπτυξιακή πορεία μετάβασης από το επίπεδο χρήσης μίας λέξης στο επίπεδο συγκροτημένης σύνθετης γλωσσικής έκφρασης. Χαρακτηρίζεται από στιγμές δυσροής με επαναλήψεις ολόκληρων λέξεων, φράσεων, λέξεων πολυσύλλαβων, ή/και πιο πολύπλοκες φωνοτακτικά λέξεις όμως χωρίς ένταση στην ομιλία.
Η ηλικία που περνάμε στο επίπεδο χρήσης πρότασης συμπίπτει με το εύρος της περιόδου αρχικής πυροδότησης της δυσροής [2-5 ετών]. Επομένως θα λέγαμε ότι είναι φυσιολογικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να παρουσιάζουν κάποιες αναποδιές στην πορεία της ομιλίας τους καθώς αναπτύσσουν πιο σύνθετες μορφές επικοινωνίας και αναμένουμε να υποχωρήσει η συχνότητα δυσροής στην ομιλία χωρίς να χρειαστεί θεραπεία. – Όμως δεν μιλάμε για τραυλισμό. Δεν υφίσταται ως όρος ο “φυσιολογικός τραυλισμός” και δεν αποτελεί αναπτυξιακό ορόσημο.
Είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε τις διαφορές μεταξύ της διαταραχής στην ροή και της φυσιολογικής δυσροής και να αναρωτιέστε τι συμβαίνει τελικά. Σε αυτήν την περίπτωση, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο θεραπευτή για να γίνει η διαφοροδιάγνωση και να είστε σίγουροι για το τι συμβαίνει.
Διαβάστε περισσότερα για τον τραυλισμό στην προσχολική ηλικία στο τελευταίο άρθρο μας, εδώ.
Η ξαφνική εμφάνιση τραυλισμού στο παιδί, ενδέχεται να γεννήσει στον γονέα φόβους, ερωτήματα και ερωτηματικά όπως: “Τι πρέπει να κάνω;”, “Σε ποιον να απευθυνθώ”, “Μήπως είναι νωρίς”, “Πως να μιλάω στο παιδί μου”, “Μήπως φταίω εγώ;”
Παρακάτω αναφέρονται 6 περιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν για να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο λογοθεραπευτή.
- Όταν ο τραυλισμός διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες.
- Όταν η συχνότητα του τραυλισμού αυξάνεται.
- Όταν δυσκολεύεται αρκετά στην εκφορά λέξεων σε σημείο που η ομιλία του είναι κοπιώδης.
- Όταν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό τραυλισμού.
- Όταν υπάρχει έντονη ανησυχία από τους γονείς.
- Όταν υπάρχει και άλλη γλωσσική διαταραχή.
Οι έρευνες τονίζουν την σημαντικότητα της παρέμβασης στην προσχολική ηλικία. Η έγκαιρη παρέμβαση μειώνει τις πιθανότητες το παιδί να συνεχίσει να τραυλίζει στην ενήλικη ζωή.
Τα προβλήματα λόγου στην πρώιμη ηλικία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχολογία του παιδιού, αλλά ο αναπτυξιακός τραυλισμός δεν σημαίνει ψυχολογικό πρόβλημα. Με την κατάλληλη παρέμβαση, τα παιδιά με δυσροή έχουν αυξημένες πιθανότητες να το ξεπεράσουν.
Ο τραυλισμός μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εμπόδιο στην ομιλία – μπορεί επίσης να έχει βαθιές ψυχολογικές επιπτώσεις!
Ακόμη και στα παιδιά, ο τραυλισμός μπορεί να οδηγήσει σε συστολή και κοινωνικό άγχος. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη βελτίωση του τρόπου ομιλίας όσο και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε υπάρχουσας συμπεριφοράς που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το αίσθημα ανασφάλειας.
Διαβάστε περισσότερα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού στο τελευταίο άρθρο μας, εδώ.
Ως γονείς, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Το να δείχνετε σημάδια ανησυχίας και άγχους δεν βοηθάει την κατάσταση- αντίθετα προκαλεί στο παιδί σας να γίνει κι αυτό αγχωμένο – ακόμη κι αν δεν ξέρει ακόμη το γιατί! Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και παραμείνετε πάντα ψύχραιμοι.
Επιπλέον,
- Δώστε χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει. Το παιδί που τραυλίζει ενδέχεται να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μία λέξη ή μία πρόταση. Η ολοκλήρωση της πρότασης από εσάς, δεν αποτελεί λύση. Δώστε χρόνο μέχρι να απαντήσει.
- Παρακινήστε το παιδί να μιλήσει. Για παράδειγμα σε μία έξοδο της οικογενείας, αφήστε το ίδιο το παιδί να παραγγείλει για τον εαυτό του.
- Διατηρήστε τη βλεμματική επαφή ακόμα και σε στιγμές τραυλισμού.
- Αποφύγετε φράσεις όπως “ηρέμησε”, “πάρε μια ανάσα”, “πες το ξανά”.
- Μην απευθύνεστε στο παιδί με πολύπλοκες ερωτήσεις.
- Μην διακόπτετε το παιδί κατά την ροή του λόγου.
Η αντιμετώπιση του τραυλισμού ξεκινά με τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου σχεδίου που να ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού σας και στη σοβαρότητα του προβλήματος. Για τις ήπιες περιπτώσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας, μέσω της έμμεσης παρέμβασης δίνεται καθοδήγηση στους γονείς , σχετικά με το πώς η αλληλεπίδραση τους με το παιδί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των στιγμών του τραυλισμού.
Σε άλλες περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση θεραπεία, ο λογοθεραπευτής εργάζεται ατομικά με το παιδί χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές με σκοπό το παιδί να έχει τον έλεγχο της ομιλίας του.
Ο λογοθεραπευτής αρχικά θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό από τους γονείς του παιδιού, στη συνέχεια θα χορηγήσει σταθμισμένα εργαλεία για να αξιολογήσει την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, την φωνολογική του ανάπτυξη και την ροή της ομιλίας για να εκτιμήσει την σοβαρότητα του τραυλισμού.
Ο θεραπευτής θα προσπαθήσει να καταλάβει αν το παιδί έχει ήδη βρει τρόπους διαχείρισης του τραυλισμού του, θα προσπαθήσει να μάθει την άποψη που έχει το ίδιο το παιδί για τον τραυλισμό του, εαν και εφόσον το παιδί φαίνεται να συνειδητοποιεί την δυσκολία του.
Η μείωση του τραυλισμού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του παιδιού όταν ξεκινάει την θεραπεία, η αντίδραση του στην δυσκολία, η συμμετοχή της οικογενείας σε θεραπεία, η ένταση του προβλήματος, η αποδοχή της δυσκολίας κτλ.
Αλήθειες | Μύθοι |
Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές ανεξάρτητα από κουλτούρα, γλώσσα, ευφυΐα και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο | Θα περάσει από μόνο του όταν μεγαλώσει. |
Δεν τον προκαλούν οι γονείς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν μπορεί να είναι καθοριστικός. | Είναι ψυχολογική διαταραχή. |
Τα παιδιά που δεν θα ξεπεράσουν τη δυσκολία τους στην νηπιακή ηλικία, έχουν μεγάλο κίνδυνο εδραίωσης ενός μόνιμου τραυλισμού. | Το άγχος προκαλεί τον τραυλισμό. |
Παρουσιάζει διακυμάνσεις με περιόδους ύφεσης και έντασης. | Η γρήγορη ταχύτητα της ομιλίας ευθύνεται για τον τραυλισμό. |
Το ΠπΤ | Το ΠπΤ φταίει για την ομιλία του. |
Μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να οργανώσει τη σκέψη του πριν μιλήσει. | Όταν ζητάτε από το ΠπΤ να μιλήσει πιο αργά ή να επαναλάβει τη λέξη στην οποία τραύλισε το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του. |
Μπορεί να μάθει να ελέγχει τον τραυλισμό του. | Όταν ζητάτε από το ΠπΤ να πάρει μια αναπνοή ή να ηρεμήσει το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του. |
Μπορεί να έχει αποτελεσματική επικοινωνία είτε τραυλίζει είτε όχι. | Η προσπάθεια αποφυγής και απόκρυψης του τραυλισμού βοηθάει. |
Τι είναι ο τραυλισμός;
Ο τραυλισμός αποτελεί διαταραχή στη ροή της ομιλίας του ατόμου. Χαρακτηριστικά του τραυλισμού είναι η επανάληψη φθόγγων, συλλαβών, λέξεων, η επιμήκυνση φθόγγων και το μπλοκάρισμα ομιλίας.
Η αναπτυξιακή μορφή της διαταραχής αποτελεί τη συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή τραυλισμού.
Εμφανίζεται μεταξύ της ηλικίας των 2,5-5 έτη. Περίοδος όπου ο λόγος και η ομιλία αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.
4/5 παιδιά που τραυλίζουν θα ανακάμψουν, ενώ το 1/5 θα συνεχίζει να τραυλίζει και στην ενήλικη ζωή. Συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και είναι πιο σύνηθες σε αγόρια από κορίτσια.
Το 5% των παιδιών ξεκινούν να τραυλίζουν στην προσχολική ηλικία και το 1% συνεχίζει να τραυλίζει στην ενήλικη ζωή.
Καλύτερη πρόγνωση με περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν από τον τραυλισμό
έχουν τα παιδιά που:
- Δείχνουν ήδη σημάδια βελτίωσης
- Δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό τραυλισμού
- Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ή δεν ανησυχούν για την ομιλία τους
- Δεν έχουν άλλες δυσκολίες με την ομιλία τους
- Δεν έχουν υψηλές γλωσσικές ικανότητες
- Τραυλίζουν για λιγότερο χρονικό διάστημα του ενός έτους
- Οι γονείς τους δεν ανησυχούν για τον τραυλισμό του παιδιού τους
Το κέντρο μας, Έχω Λόγο, είναι από τα λίγα κέντρα στην Ελλάδα με εξειδίκευση στον τραυλισμό και το ιδανικό μέρος για να απευθυνθείτε για οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα ή απορία που μπορεί να έχετε. Μάθετε περισσότερα για τους θεραπευτές μας στο προφίλ μας.
Τα αίτια παρουσίασης τραυλισμού
Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν τα αίτια να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και δεν είναι σαφή. Οι κυριότεροι παράγοντες πυροδότησης τραυλισμού είναι:
1.Κληρονομικότητα. Συχνά συνυπάρχουν άτομα με ιστορικό τραυλισμού στον ευρύτερο
οικογενειακό κύκλο του παιδιού.
2. Νευρολογική δυσλειτουργία.
Η νευρολογική οργάνωση του μηχανισμού ομιλίας και η ανάπτυξη του λόγου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση του τραυλισμού. Και η ευαίσθητη φύση του ψυχισμού ενός παιδιού, με τις περιβάλλουσες συνθήκες ζωής να προσθέτουν περαιτέρω πολυπλοκότητα.
3. Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν νευρογενή επίκτητο τραυλισμό μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ψυχογενή επίκτητο τραυλισμό μετά από κάποιο τραυματικό επεισόδιο.
Τα συμπτώματα του τραυλισμού στα παιδιά – Πώς μπορεί να το καταλάβει ο γονέας;
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ορισμένα μπορεί να εμφανίσουν αναπτυξιακό τραυλισμό – μια διαταραχή του λόγου κατά την οποία η ροή της συζήτησης παρεμποδίζεται από διακοπές όπως η συχνή επανάληψη των λέξεων ή συλλαβών.
Ο γονέας για να μπορέσει να το αντιληφθεί θα πρέπει να παρατηρήσει την συμπεριφορά του παιδιού. Ορισμένες από τις συμπεριφορές που θα πρέπει να παρατηρηθούν:
Βασικές συμπεριφορές:
- Επαναλήψεις ήχων, συλλαβών ή και λέξεων (ει…ει… είμαι καλά).
- Μπλοκαρίσματα (π…αγωτό).
- Επιμηκύνσεις (σσσυγγνώμη).
Δευτερεύουσες συμπεριφορές:
- Εκφράσεις προσώπου
- Κλείσιμο ματιών
- Κίνηση κεφαλιού
- Πίεση των χειλιών μεταξύ τους
- Κινήσεις του κορμού ή των άκρων (χτύπημα χεριού)
- Παρεμβολές λέξεων
- Αποφυγή λέξεων
Είναι ο τραυλισμός φυσιολογικός σε παιδιά προσχολικής ηλικίας;
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι συχνά επιρρεπή σε περιστασιακές υστερήσεις στην ανάπτυξη της ομιλίας τους.
Με τον όρο φυσιολογική δυσροή αναφερόμαστε στο φαινόμενο δυσροής κατά την αναπτυξιακή πορεία μετάβασης από το επίπεδο χρήσης μίας λέξης στο επίπεδο συγκροτημένης σύνθετης γλωσσικής έκφρασης. Χαρακτηρίζεται από στιγμές δυσροής με επαναλήψεις ολόκληρων λέξεων, φράσεων, λέξεων πολυσύλλαβων, ή/και πιο πολύπλοκες φωνοτακτικά λέξεις όμως χωρίς ένταση στην ομιλία.
Η ηλικία που περνάμε στο επίπεδο χρήσης πρότασης συμπίπτει με το εύρος της περιόδου αρχικής πυροδότησης της δυσροής [2-5 ετών]. Επομένως θα λέγαμε ότι είναι φυσιολογικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να παρουσιάζουν κάποιες αναποδιές στην πορεία της ομιλίας τους καθώς αναπτύσσουν πιο σύνθετες μορφές επικοινωνίας και αναμένουμε να υποχωρήσει η συχνότητα δυσροής στην ομιλία χωρίς να χρειαστεί θεραπεία. – Όμως δεν μιλάμε για τραυλισμό. Δεν υφίσταται ως όρος ο “φυσιολογικός τραυλισμός” και δεν αποτελεί αναπτυξιακό ορόσημο.
Είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να αναγνωρίσετε τις διαφορές μεταξύ της διαταραχής στην ροή και της φυσιολογικής δυσροής και να αναρωτιέστε τι συμβαίνει τελικά. Σε αυτήν την περίπτωση, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο θεραπευτή για να γίνει η διαφοροδιάγνωση και να είστε σίγουροι για το τι συμβαίνει.
Διαβάστε περισσότερα για τον τραυλισμό στην προσχολική ηλικία στο τελευταίο άρθρο μας, εδώ.
Ξαφνική εμφάνιση τραυλισμού σε παιδιά – Τι να κάνω;
Η ξαφνική εμφάνιση τραυλισμού στο παιδί, ενδέχεται να γεννήσει στον γονέα φόβους, ερωτήματα και ερωτηματικά όπως: “Τι πρέπει να κάνω;”, “Σε ποιον να απευθυνθώ”, “Μήπως είναι νωρίς”, “Πως να μιλάω στο παιδί μου”, “Μήπως φταίω εγώ;”
Παρακάτω αναφέρονται 6 περιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν για να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο λογοθεραπευτή.
- Όταν ο τραυλισμός διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες.
- Όταν η συχνότητα του τραυλισμού αυξάνεται.
- Όταν δυσκολεύεται αρκετά στην εκφορά λέξεων σε σημείο που η ομιλία του είναι κοπιώδης.
- Όταν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό τραυλισμού.
- Όταν υπάρχει έντονη ανησυχία από τους γονείς.
- Όταν υπάρχει και άλλη γλωσσική διαταραχή.
Οι έρευνες τονίζουν την σημαντικότητα της παρέμβασης στην προσχολική ηλικία. Η έγκαιρη παρέμβαση μειώνει τις πιθανότητες το παιδί να συνεχίσει να τραυλίζει στην ενήλικη ζωή.
Είναι ο τραυλισμός ψυχολογικό πρόβλημα;
Τα προβλήματα λόγου στην πρώιμη ηλικία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχολογία του παιδιού, αλλά ο αναπτυξιακός τραυλισμός δεν σημαίνει ψυχολογικό πρόβλημα. Με την κατάλληλη παρέμβαση, τα παιδιά με δυσροή έχουν αυξημένες πιθανότητες να το ξεπεράσουν.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού στα παιδιά
Ο τραυλισμός μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εμπόδιο στην ομιλία – μπορεί επίσης να έχει βαθιές ψυχολογικές επιπτώσεις!
Ακόμη και στα παιδιά, ο τραυλισμός μπορεί να οδηγήσει σε συστολή και κοινωνικό άγχος. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη βελτίωση του τρόπου ομιλίας όσο και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε υπάρχουσας συμπεριφοράς που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το αίσθημα ανασφάλειας.
Διαβάστε περισσότερα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού στο τελευταίο άρθρο μας, εδώ.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;
Ως γονείς, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Το να δείχνετε σημάδια ανησυχίας και άγχους δεν βοηθάει την κατάσταση- αντίθετα προκαλεί στο παιδί σας να γίνει κι αυτό αγχωμένο – ακόμη κι αν δεν ξέρει ακόμη το γιατί! Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και παραμείνετε πάντα ψύχραιμοι.
Επιπλέον,
- Δώστε χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει. Το παιδί που τραυλίζει ενδέχεται να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει μία λέξη ή μία πρόταση. Η ολοκλήρωση της πρότασης από εσάς, δεν αποτελεί λύση. Δώστε χρόνο μέχρι να απαντήσει.
- Παρακινήστε το παιδί να μιλήσει. Για παράδειγμα σε μία έξοδο της οικογενείας, αφήστε το ίδιο το παιδί να παραγγείλει για τον εαυτό του.
- Διατηρήστε τη βλεμματική επαφή ακόμα και σε στιγμές τραυλισμού.
- Αποφύγετε φράσεις όπως “ηρέμησε”, “πάρε μια ανάσα”, “πες το ξανά”.
- Μην απευθύνεστε στο παιδί με πολύπλοκες ερωτήσεις.
- Μην διακόπτετε το παιδί κατά την ροή του λόγου.
Θεραπεία τραυλισμού
Η αντιμετώπιση του τραυλισμού ξεκινά με τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου σχεδίου που να ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού σας και στη σοβαρότητα του προβλήματος. Για τις ήπιες περιπτώσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας, μέσω της έμμεσης παρέμβασης δίνεται καθοδήγηση στους γονείς , σχετικά με το πώς η αλληλεπίδραση τους με το παιδί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των στιγμών του τραυλισμού.
Σε άλλες περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση θεραπεία, ο λογοθεραπευτής εργάζεται ατομικά με το παιδί χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές με σκοπό το παιδί να έχει τον έλεγχο της ομιλίας του.
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή
Ο λογοθεραπευτής αρχικά θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό από τους γονείς του παιδιού, στη συνέχεια θα χορηγήσει σταθμισμένα εργαλεία για να αξιολογήσει την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, την φωνολογική του ανάπτυξη και την ροή της ομιλίας για να εκτιμήσει την σοβαρότητα του τραυλισμού.
Ο θεραπευτής θα προσπαθήσει να καταλάβει αν το παιδί έχει ήδη βρει τρόπους διαχείρισης του τραυλισμού του, θα προσπαθήσει να μάθει την άποψη που έχει το ίδιο το παιδί για τον τραυλισμό του, εαν και εφόσον το παιδί φαίνεται να συνειδητοποιεί την δυσκολία του.
Η μείωση του τραυλισμού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του παιδιού όταν ξεκινάει την θεραπεία, η αντίδραση του στην δυσκολία, η συμμετοχή της οικογενείας σε θεραπεία, η ένταση του προβλήματος, η αποδοχή της δυσκολίας κτλ.
Μύθοι & Αλήθειες σχετικά με τον τραυλισμό
Αλήθειες | Μύθοι |
Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές ανεξάρτητα από κουλτούρα, γλώσσα, ευφυΐα και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο | Θα περάσει από μόνο του όταν μεγαλώσει. |
Δεν τον προκαλούν οι γονείς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν μπορεί να είναι καθοριστικός. | Είναι ψυχολογική διαταραχή. |
Τα παιδιά που δεν θα ξεπεράσουν τη δυσκολία τους στην νηπιακή ηλικία, έχουν μεγάλο κίνδυνο εδραίωσης ενός μόνιμου τραυλισμού. | Το άγχος προκαλεί τον τραυλισμό. |
Παρουσιάζει διακυμάνσεις με περιόδους ύφεσης και έντασης. | Η γρήγορη ταχύτητα της ομιλίας ευθύνεται για τον τραυλισμό. |
Το ΠπΤ | Το ΠπΤ φταίει για την ομιλία του. |
Μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να οργανώσει τη σκέψη του πριν μιλήσει. | Όταν ζητάτε από το ΠπΤ να μιλήσει πιο αργά ή να επαναλάβει τη λέξη στην οποία τραύλισε το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του. |
Μπορεί να μάθει να ελέγχει τον τραυλισμό του. | Όταν ζητάτε από το ΠπΤ να πάρει μια αναπνοή ή να ηρεμήσει το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του. |
Μπορεί να έχει αποτελεσματική επικοινωνία είτε τραυλίζει είτε όχι. | Η προσπάθεια αποφυγής και απόκρυψης του τραυλισμού βοηθάει. |
Πίνακας/Πηγή: Από το έργο της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος Διαταραχών Ροής της Ομιλίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών [ΠΣΛ]
Συχνές Ερωτήσεις
Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν τα αίτια να οφείλονται σε πολυπαραγοντικούς
παράγοντες.
1. Νευρολογική δυσλειτουργία. Η αποκλίνουσα νευρολογική οργάνωση του μηχανισμού
ομιλίας συνδυαζόμενη με την ευάλωτη ψυχοσύνθεση του παιδιού, αλληλεπιδρούν με αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες για να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της διαταραχής.
2. Κληρονομικότητα. Συχνά συνυπάρχουν άτομα με ιστορικό τραυλισμού στον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο του παιδιού.
Δημοσιεύσεις Σχετικές με τον Τραυλισμό
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού στα παιδιά
Αν και συχνά ο κόσμος επικεντρώνεται στα πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται από διαταραχές ομιλίας, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού μπορεί να αποδειχθούν εξίσου σημαντικές. Πράγματι,
Ο τραυλισμός στην προσχολική ηλικία
Ο τραυλισμός στην προσχολική ηλικία είναι μια πολυσύνθετη διαταραχή του λόγου, νευρογλωσσικό πρόβλημα με πολυπαραγοντική αιτιολογία. Η πρόκλησή του μπορεί να έχει βάσεις σε θέματα