5 Τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί που τραυλίζει

5 Τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί που τραυλίζει

Αν είστε γονέας  ή κηδεμόνας παιδιού που τραυλίζει, μπορεί να αναρωτιέστε πώς θα το βοηθήσετε να επικοινωνεί καλύτερα. Αν και ο τραυλισμός μπορεί να είναι κάτι δύσκολο για το παιδί και τα κοντινά του πρόσωπα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το υποστηρίξετε.  Η άνεση που αισθάνεται το παιδί συζητώντας με τα άτομα στ περιβάλλον του, η αντιμετώπιση της διαταραχής από την οικογένεια , και ο τρόπος που του μιλάτε, μπορούν να παίξουν ρόλο στον τρόπο που θα δει το παιδί την δυσκολία του και πως εν τέλει θα διαχειριστεί το ίδιο τον τραυλισμό του. 

Είναι πολύ σημαντικό να μη δείτε τον τραυλισμό ως κάτι καταστροφικό για την κοινωνική ένταξη, τις ικανότητες επικοινωνίας και τη ζωή του παιδιού σας. Η οπτική και η στάση σας απέναντι στον τραυλισμό παίζουν σημαντικό ρόλο  στην αποδοχή του τραυλισμού και στην θεραπεία.

Κατανοώντας τον τραυλισμό

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή του λόγου που επηρεάζει τη ροή της ομιλίας. Χαρακτηρίζεται από διακοπές στην ροή, με επανάληψη ήχων, συλλαβών ή λέξεων, επιμήκυνση συμφώνων και «μπλοκαρίσματα» στην εκφορά. Συχνά παρατηρούνται και δευτερογενή χαρακτηριστικά όπως μορφασμοί, ή/και κινήσεις του σώματος.

Ο τραυλισμός μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Τι ακριβώς είναι ο τραυλισμός;

Ο τραυλισμός είναι μια πολυσύνθετη διαταραχή, νευροφυσιολογικής φύσεως. Δεν είναι απόρροια άγχους ή έλλειψης αυτοπεποίθησης και σίγουρα δεν είναι ζήτημα νοητικής υστέρησης. Μπορεί να πάρει αρκετές μορφές, με την πιο συνηθισμένη να είναι ο εξελικτικός τραυλισμός

Πως να βοηθήσετε ένα παιδί που τραυλίζει

Μπορεί να αισθάνεστε ανίσχυροι να βοηθήσετε το παιδί σας αν τραυλίζει, ή αβέβαιοι για το πως θα το κάνετε., Υπάρχουν τρόποι να υποστηρίξετε το παιδί σας , να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του και να  αναπτύξετε τις επικοινωνιακές του ικανότητες.

1. Ενθαρρύνετε ανοιχτή επικοινωνία

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλά ανοιχτά για τον τραυλισμό του. Δείξτε του ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται και πως  είστε εκεί για να το στηρίξετε. Ρωτήστε το πως αισθάνεται.. Η συζήτηση  μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει άνετα και λιγότερο αμήχανα για τον τραυλισμό του.

2. Δημιουργήστε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον επικοινωνίας

Δημιουργήστε ένα ασφαλές για το παιδί περιβάλλον επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αφιερώνετε κάποιο χρόνο για να μιλάτε μαζί του ιδιαιτέρως, χωρίς περισπασμούς. Βοηθάει να μιλάτε οι ίδιοι αργά, χωρίς να σας πιέζει ο χρόνος. , και να αποφεύγετε να είστε επικριτικοί  Με τον τρόπο αυτό παρέχετε τις προυποθέσεις το παιδί να εκφράζεται  ελεύθερα ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του.

3. Γίνετε ενεργοί ακροατές

Όταν το παιδί μιλάει, δώστε σημασία σε αυτά που λέει και όχι στον τρόπο που τα λέει.  Ακούστε ενεργά. Διατηρήστε οπτική επαφή και μη συμπληρώνετε τις προτάσεις του. 

4. Μη διακόπτετε

Μη διακόπτετε το παιδί σας όταν μιλάει και περιμένετε να ολοκληρώσει τις προτάσεις και τις σκέψεις του.  Όταν διακόπτετε το παιδί, ενδέχεται να δημιουργηθούν αρνητικά συναισθήματα όπως αμηχανία, ντροπή ή εκνευρισμός. Δώστε χρόνο στο παιδί και δείξτε του ότι οι σκέψεις του έχουν αξία.

5. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού

Αν βλέπετε ότι ο τραυλισμός του παιδιού δε βελτιώνεται ή επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά του, ζητήστε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου λογοθεραπευτή.. Θεραπευτές  εξειδικευμένοι στις διαταραχές ροής της ομιλίας, όπως εδώ στο Έχω Λόγο, μπορούν να κάνουν τη  διαφορά.

Ο χρόνος που περνάει δεν είναι πάντα σύμμαχος με τον τραυλισμό.  Υπάρχουν περιπτώσεις που τα συμπτώματα του τραυλισμού μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα , αλλά και περιπτώσεις  που η δυσκολία επιδεινώνεται επηρεάζοντας και άλλους τομείς όπως την ψυχολογία του παιδιού, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.   

Να θυμάστε

Κάθε παιδί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα. Να είστε ανοιχτοί και ευέλικτοι προκειμένου να το υποστηρίξετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το να βοηθήσετε ένα παιδί που τραυλίζει δεν είναι εύκολο. Με γνώση, υπομονή, επιμονή και την κατάλληλη στήριξη του εξειδικευμένου λογοθεραπευτή σας, μπορείτε να ενδυναμώσετε  το παιδί να διαχειριστεί  την δυσκολία στην ροή του..

Κοινοποίηση:

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Δυσαναγνωσία

Η Δυσαναγνωσία εντάσσεται στις Μαθησιακές Δυσκολίες. Στατιστικά η συχνότητα εμφάνισης είναι παρόμοια σε αγόρια και κορίτσια. Αφορά το 4-10% των παιδιών.  Η Δυσαναγνωσία συνυπάρχει με

Διαβάστε περισσότερα »

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού στα παιδιά

Αν και συχνά ο κόσμος επικεντρώνεται στα πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται από διαταραχές ομιλίας, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού μπορεί να αποδειχθούν εξίσου σημαντικές. Πράγματι,

Διαβάστε περισσότερα »