Πρώτη Δημοτικού; 9+1 δραστηριότητες καλοκαιρινής προετοιμασίας!

Πρώτη Δημοτικού; 9+1 δραστηριότητες καλοκαιρινής προετοιμασίας!

Η Α Δημοτικού αποτελεί ορόσημο για την έναρξη της σχολικής ζωής του μαθητή. Η προετοιμασία του παιδιού για την μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο πρέπει να είναι πολύπλευρη, στοχεύοντας στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων.

Ας δούμε 9+1 καλοκαιρινές δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν το παιδί να είναι έτοιμο και ικανό να προσαρμοστεί στις κοινωνικές και ακαδημαϊκές απαιτήσεις του σχολείου.

    1. Επιλέξτε εκπαιδευτικά παιχνίδια , τα οποία θα ενισχύσουν την γνωστική εξέλιξη αλλά και την περιέργεια. Χρησιμοποιείστε παιχνίδια με αριθμούς, γράμματα, σχήματα.
    2. Ενισχύστε τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού. Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετάσχει σε ομαδικά παιχνίδια στην παραλία με άλλα παιδιά ή με άλλα μέλη της οικογένειας – ξαδέρφια- που θα συναντήσετε στις καλοκαιρινές διακοπές. Μαθαίνει έτσι να περιμένει την σειρά του και να σέβεται τους υπόλοιπους.
    3. Αναθέστε του πρωτοβουλίες. Προτείνετε του να ετοιμάσει μόνος του τα ρούχα για τις διακοπές ή να μαζέψει μόνος του τα παιχνίδια από την παραλία ή το δωμάτιο. Με τον τρόπο του δείχνετε ότι τον εμπιστεύεστε ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ανεξαρτησία του.
    4. Διαβάστε παραμύθια. Αποτελεί έναν επιτυχημένο τρόπο για να εξασκηθεί το παιδί στην ανάπτυξη της ομιλίας του, αλλά και στην ενίσχυση της συγκέντρωσης του. Επίσης απολαμβάνετε ο ένας τον άλλον.
    5. Επιτραπέζια παιχνίδια : Αποτελεί την ιδανική λύση για μια απογευματινή δραστηριότητα η οποία θα βοηθήσει το παιδί να ακολουθεί κανόνες , οδηγίες ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείται το πνεύμα σεβασμό στον συμπαίκτη.
    6. Γράμματα στην άμμο. Γράψτε μαζί τα γράμματα της αλφαβήτα και τα ονόματα σας. Ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο και η λεπτή κινητικότητα ενώ θυμόμαστε όλα τα γράμματα που μάθαμε στο νηπιαγωγείο.
    7. Παίξτε με τις συλλαβές. Προμηθευτείτε μαγνητικά γράμματα και δημιουργείστε συλλαβές.
    8. Θεατρικό παιχνίδι : Δοκιμάστε να υποδυθείτε διάφορους ήρωες με διαφορετικές σκηνές. Ο αυθορμητισμός και ο αυτοσχεδιασμός θα δώσουν ρεσιτάλ!
    9. Αφήστε τον να σας διηγηθεί την εμπειρία του είτε από μια απογευματινή βόλτα, είτε από κάποια παιδική ταινία που παρακολούθησε.
    10. Απολαύστε τις στιγμές μαζί του! Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα…

 

Αθανασία Παπαδημητρακοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός, συνεργάτιδα του κέντρου λογοθεραπείας, Έχω Λόγο.

Στον χώρο μας προσφέρονται εξειδικευμένα προγράμματα για την προετοιμασία των νηπίων για την Ά Δημοτικού. Δείτε την “Προετοιμασία για Α’ Δημοτικού“.

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση:

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Δυσαναγνωσία

Η Δυσαναγνωσία εντάσσεται στις Μαθησιακές Δυσκολίες. Στατιστικά η συχνότητα εμφάνισης είναι παρόμοια σε αγόρια και κορίτσια. Αφορά το 4-10% των παιδιών.  Η Δυσαναγνωσία συνυπάρχει με

Διαβάστε περισσότερα »