10+1 Συμβουλές για ένα επιτυχημένο διάβασμα

10+1 Συμβουλές για ένα επιτυχημένο διάβασμα

Ας το παραδεχτούμε, η μελέτη του παιδιού μας αποτελεί μία δυσκολία για τους περισσότερους γονείς. Όλοι μας έχουμε περάσει κάποιο Κυριακάτικό απόγευμα προσπαθώντας να διαβάσουμε την «τελευταία» στιγμή τα μαθήματα του σχολείου. Αγχωμένοι, νευριασμένοι και σίγουρα η ένταση με το παιδί μας στο … «κόκκινο».

Η συγκέντρωση και η μελέτη των παιδιών μας αποτελεί μια πρόκληση για όλους, παιδιά και γονείς. Ας δούμε 10+1 συμβουλές  για να επιτύχουμε το «ιδανικό» διάβασμα:

1. Πρόγραμμα: Η ώρα έναρξη της μελέτης πρέπει να είναι σταθερή. Δεν βοηθάει καθυστερούμε την έναρξη του διαβάσματος. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα γύρω από την έναρξη της μελέτης.

2. Φως! Ο χώρος που διαβάζει το παιδί μας πρέπει να έχει καλό φωτισμό. Εκτός από το φωτιστικό που υπάρχει στο δωμάτιο καλό είναι να υπάρχει ένα ξεχωριστό επάνω στο γραφείο του παιδιού. Θα βοηθήσει το φωτιστικό αυτό να είναι από την αντίθετη πλευρά του χεριού που γράφει ο μαθητής.

3. Σσσς….! Ο χώρος ο οποίος θα διαβάσει το παιδί θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ο χώρος μελέτης του. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει δικό του γραφείο και χρησιμοποιεί κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού, τότε για τις ώρες όπου διαβάζει το παιδί θα πρέπει να μετατρέπεται σε γραφείο. Τηλεόραση, τηλέφωνο, ομιλίες στο σπίτι θα πρέπει να περιορίζονται. Με αυτόν τον τρόπο ο μαθητής θα καταλάβει ότι τώρα είναι η ώρα μελέτης και συγκέντρωσης. Η ησυχία θα τον βοηθήσει να παραμείνει προσηλωμένος στον στόχο του χωρίς να διασπάται από εξωτερικούς παράγοντες.

4. Διακοσμητικά: Αφήνουμε επάνω στο γραφείο μόνο όσα είναι απαραίτητα για το διάβασμα. Δύο – τρία μολύβια , βιβλία ,τετράδια. Αρκουδάκια, φανταχτερές μολυβοθήκες ,ζωγραφιές δεν θα βοηθήσουν στην συγκέντρωση. Το γραφείο πρέπει να είναι καθαρό από παράγοντες που θα αποσπάσουν την προσοχή του κατά την διάρκεια της μελέτης.

5. Πρόγραμμα μελέτης: Είναι πολύ βοηθητικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα μελέτης, μια λίστα καθηκόντων την οποία θα την ακολουθεί πιστά. Αριθμώντας τα καθήκοντα – εργασίες του ξέρει ακριβώς τι πρέπει να διαβάσει χωρίς να ξεχνάει. Μόλις ολοκληρώσει κάποια εργασία, αμέσως την σβήνει και προχωράει στην επομένη.

6. Διάλλειμα, η μαγική λέξη. Πολλά παιδιά χρειάζονται ένα διάλλειμα κατά την διάρκεια της μελέτης. Αυτό καλό είναι να γίνεται στη μέση του διαβάσματος. Εάν για παράδειγμα το παιδί χρειάζεται δύο ώρες για να ολοκληρώσει τα μαθήματα του, το διάλλειμα καλό είναι να γίνει στην μια ώρα. Το διάλλειμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά της ώρας.

7. Tα εύκολα ή τα δύσκολα μαθήματα πρώτα; Εδώ αφήνουμε το μαθητή μας να επιλέξει, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Κάποια παιδιά επιλέγουν να ξεκινήσουν με τα πιο απαιτητικά μαθήματα ενώ κάποια άλλα με τα πιο εύκολα. Αφήνουμε το παιδί να αποφασίσει.

8. Ενίσχυση! Προσπαθήστε να ενισχύετε την προσπάθεια και την ψυχολογία του παιδιού. Η ενθάρρυνση παίζει σημαντικό ρόλο στην διάρκεια της μελέτης. Η παρουσία σας πρέπει να είναι υποστηρικτική και όχι απειλητική.

Όταν το παιδί ζητάει βοήθεια, προσφέρετε καθοδήγηση και όχι τις απαντήσεις. Ο λόγος που πρέπει να γίνεται αυτό είναι γιατί σίγουρα η δασκάλα του θα έχει έναν διαφορετικό τρόπο μεθοδολογίας από αυτόν που σίγουρα θυμόμαστε εμείς. Είναι προτιμότερο να αφήσει κάποια εργασία ανολοκλήρωτη, ενημερώνοντας την επόμενη μέρα την δασκάλα του παρά να επέμβουμε εμείς και να λύσουμε τις ασκήσεις του.

9. Επικοινωνία με τον δάσκαλο. Η επικοινωνία αυτή θα σας βοηθήσει να είστε ενήμεροι τόσο για την πρόοδο όσο και για την παρουσία του στο σχολείο.

10. «Μπράβο!» Η επιβράβευση παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του παιδιού. Σταθείτε δίπλα του και επιβραβεύστε τον όταν τα καταφέρει. Η επιτυχία είτε μεγάλη είτε μικρή είναι πάντα σπουδαία!

Αθανασία Παπαδημητρακοπούλου, Ειδική Παιδαγωγός, συνεργάτιδα του κέντρου λογοθεραπείας, Έχω Λόγο

Κοινοποίηση:

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Δυσαναγνωσία

Η Δυσαναγνωσία εντάσσεται στις Μαθησιακές Δυσκολίες. Στατιστικά η συχνότητα εμφάνισης είναι παρόμοια σε αγόρια και κορίτσια. Αφορά το 4-10% των παιδιών.  Η Δυσαναγνωσία συνυπάρχει με

Διαβάστε περισσότερα »

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού στα παιδιά

Αν και συχνά ο κόσμος επικεντρώνεται στα πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται από διαταραχές ομιλίας, οι ψυχολογικές επιπτώσεις του τραυλισμού μπορεί να αποδειχθούν εξίσου σημαντικές. Πράγματι,

Διαβάστε περισσότερα »